Free songs

Разположение

Град Бургас е разположен на брега на Черно море край Бургаския залив. На север и на юг от него са разположени солени езера, които са защитени територии, поради факта че са част от трасето на мигриращите на юг птици, известно като Via Pontica. Климатът е умерено континентален, лятото е приятно прохладно. Средната дневна температура на въздуха през лятото е 26° С, на морската вода – 25° С.

Районът на Бургас е богат на археологически находки, свързани с тракийската епоха (4-ти век пр. н. е.). Най-ранните признаци на живот датират от бронзовата и началото на желязната епоха.
Бургас е голям туристически център, както и изходна точка за посещение на черноморските курорти Слънчев бряг, вилно селище Елените, вилно селище Дюни, на градовете музеи Несебър и Созопол, на резервата Ропотамо, на природен парк Странджа.

Култура и Изкуство

Характерна особеност за града е ориентацията му на изток по посока морето. Старата част на Бургас има формата на дъга, отворена към плажната ивица и крайморския парк – двете основни атракции на града. В близост до тях са разположени административните учреждения, централните пешеходни и търговски зони, всички културни институции и основната част от увеселителните заведения. Добре обособените пешеходни зони на града позволяват придвижването в централната част през Морската градина до плажната ивица без превозни средства.
Благодарение на разположението си край морето и отдалечеността от други големи градове и столицата, позволява Бургас да има свой собствен духовен и културен облик.
Драматичният театър “Адриана Будевска” носи името на една от най-известните български театрални актриси. Активният сезон в Бургас е от октомври до май, но на практика не прекъсва, защото през летния сезон културният живот на страната се пренася в курортните градове.
Художествените галерии в Бургас са повече от десет. Безспорен лидер е Градската художествена галерия.
Бургас е град с богата музикална история и още по-богато настояще. Концертните прояви са особено активни през летния сезон, когато морето се превръща в основен притегателен център на културния живот и българската бохема.
В града има 2 закрити кина – едно в центъра на града и едно в Мол Галерия с 10 кинозали.

Историята в древността и археологическото богатство по днешните земи на Община Бургас са представени в Бургаския археологически музей, а историята от Възраждането до наши дни може да бъде проследена в Градския исторически музей. Богатството на народния бит и култура е събрано в експозицията на Етнографския музей. До красотата, спецификата и изключителното богатство на природата в района на Бургас можете да се докоснете в залите на Природо-научния музей.

Фестивали

Бургас е известен в България като град на фестивалите. Всяко лято в летния театър в Морската градина се провежда фестивал на българската популярна песен “Бургас и морето”. Летният театър е домакин и на ежегоден Международен фолклорен фестивал. На открити сцени в Морската градина се провеждат Бирен фест, Фестивал на българската рок-музика “Рок-експлозия”, Блус-фестивал, Театрален фестивал “На брега”.

От 2008 г. на Централния плаж в Бургас се провежда фестивала SPIRIT of Burgas под патронажа на Община Бургас. SPIRIT of Burgas е най-мащабното музикално събитие в България, на коeто всяка година свирят най-големите имена от световната музикална сценa.

Спорт

За любителите на плувните спортове Бургас предлага два 50-метрови басейна и топло море от май до октомври. Почитателите на тениса могат да поиграят на три места в града срещу заплащане. Особено предпочитани са кортовете в Морската градина, които могат да поемат най-много желаещи и комбинират добра настилка и морски въздух. За любителите на джогинга Морската градина предлага идеални условия – подходящ климат (в Бургас рядко температурите падат под 0° С), добре поддържани алеи, близост до морето. Има и специални алеи, предназначени за велосипедисти. Градината е приятно място за разходки и социални контакти.

Туризъм и Забавления

Централната градска част е любимо място за разходка. От Морската градина може да се види заливът и да се слезе до морето. Една от атракциите на града са рибарите на градския мостик. Топлото море, пясъчните плажове и южното слънце придават на града атмосферата на курортен град. За любителите на пътуванията районът предлага богатство от възможности. На по-малко от един час път са вилно селище Елените и курортен комплекс Слънчев бряг. В същата посока и в непосредствена близост до него е градът музей Несебър, запазил останките на древния римски град Месемврия. На юг от Бургас са разположени курортните селища Черноморец, Приморско, Китен, Царево, Лозенец, Ахтопол. В същата посока са градът музей Созопол, вилно селище Дюни, Международен младежки център Приморско и резерватът Ропотамо.

В най-южната част на областта се намира природен парк Странджа. Това е най-големият природен парк в България. Той съхранява изключително природно богатство – над 50 % от флората на страната. Паркът е своеобразен етнографски резерват – на територията му се намира село Българи, в което е съхранен езическият обред нестинарство (танц върху жарава).
Основните търговските зони в града са обособени по продължение на улиците “Александровска”, “Алеко Богориди” и “Фердинандова”, където е и централната пешеходна зона и са разположени и множество ресторанти, кафенета, заведения за бързо хранене, сладкарници и клубове. В Бургас има два мола – Мол Бургас Плаза в ж.к. „Изгрев“ и Мол Галерия в ж.к. „Славейков“.

КОНТАКТИ


© 2013 Copyright by Hostel The Old House. All rights reserved.

TOP